Autisme Max


Het zal een redelijk lang verhaal worden.
Zal beginnen bij het begin.
Max is nu 7 en vanaf zijn 3e zijn wij bezig met Max om te achterhalen wat hij heeft. Hoe zijn wij er achtergekomen dat er wat met Max aan de hand zou kunnen zijn: Max begon vrij laat met praten en vaak als we hem niet begrepen werd hij boos en ging die met speelgoed gooien. Voor de rest was Max een hele lieve baby huilde weinig en was een knuffelkind. Toen Max 2.5 jaar was ging hij naar de peuterspeelzaal, daar zeiden ze op een gegeven moment dat die weinig zei en vaak alleen speelde. Max had in die tijd wel al logopedie. We hebben toen een gesprek gehad om Max zijn taal toch goed te laten ontwikkelen. Max is toen naar Kentalis in Den Haag gegaan de diagnose die hij toen had was TOS ( Taalontwikkeling stoornis) De kinderen zaten daar met 8 in de klas zodat ieder kind begeleid kon worden. Max had daar logopedie en ook fysiotherapie omdat hij erg op zijn tenen liep.
Met kleine stapjes ging Max voorruit. Maar ze spraak bleef achter. Max heeft veel testen gehad waardoor hij op een iq score kwam van 60.
Kentalis was voor 9 maanden en Max was inmiddels 4.5 jaar en er moest gekeken worden wat voor school voor hem het beste was daar kwam uit dat hij het beste op een ZMLK school zou passen. Wij gingen overal in mee en deden dan ook wat het beste was voor Max. Hij zit nu op inspecteur de Vriesschool.  En dat gaat heel goed hij gaat nu zijn 3e jaar in zit in een klasje van 14 kinderen. Op school is Max motorisch erg sterk maar verbaal vind hij nog erg moeilijk.

Symptomen

Voordat hij iets ga ondernemen. Hebben wij wel wat dingen bij Max geconstateerd waardoor wij dachten van hier moeten wij wat mee.
- driftbuien 
- flapperen met handen
- knijpen
- alles precies
- overprikkelbaar
- Max moet overzicht hebben.

Banjaard en GGZ

Als eerste kwamen wij via school bij de Banjaard terecht. Dit waren 6 sessie met ouders en kinderen. De kinderen werden geobserveerd door de medewerkers we moesten dan met Max opdrachten doen. Alleen ik en mijn man vonden het niet fijn omdat de andere kinderen en ouders ook in 1 ruimte was, en daardoor was Max snel het spoor bijster. In het tweede deel van zo sessie gingen wij met de ouders in een ruimte zitten en gingen de kinderen naar de speelhoek. We konden dan wat dingen uitwisselen met ouders dat was fijn. Na alle sessies kregen we bericht dat hun niet konden constateren dat hij Autisme had.
Maar kwamen helaas ook niet met een ander behandelplan, en dat vonden wij wel jammer.

Het enige wat we daar nog als positief ervaren hebben is dat Felicia daar nog een brusjes training heeft gehad, dat was een training om om te gaan met een broertje zoals Max dat hebben we wel als positief ervaren. Maar daarna hebben wij als ouders niets meer gehoord van de Banjaard.
Maar wij wilden toch verder laten onderzoeken wat Max nou zou kunnen hebben. Dus zijn wij terecht gekomen bij de GGZ Rivierduinen.

GGZ Rivierduinen

Wij zijn ruim 1.5 jaar bij de Rivierduinen geweest.
Max is helemaal getest daar zowel verbaal en non verbaal. Ze zijn bij Max op school geweest om zo ook een beeld te kunnen krijgen van hem. 

De behandeling
De ene week kwamen mijn man en ik samen om dingen door te spreken en de andere week kwam Max mee en moesten we spelletjes doen met Max en dat werd gefilmd en daar werd gekeken hoe wij met Max omgingen, maar vooral hoe Max zijn interactie was. Die filmpjes waren echt super om terug te zien je bespreekt daar wat je dus ziet op de film en wat eventueel anders kan.
Na 1.5 in December de diagnose Autisme je heb daar gradaties.

1 is heel erg en moet je echt 24 uur toezicht hebben.
2 Mild waardoor je je kind moet begeleiden in bepaalde dingen.
3 Heel licht

Max zit in 2

Max is natuurlijk nog vrij jong, en het voordeel daar van is dat Max nog heel erg kan groeien.
Naar de diagnose hebben ik en Michel een training gehad van 7 weken over Autisme. Wat je daar leert is ook vooral hoe het in een hoofdje gaat van iemand met autisme. We hebben daar ontzettend veel geleerd en hebben veel handvaten gekregen.

Ouderbegeleiding 

Wij hebben ook 1x in de week Ouderbegeleiding daar bespreken we de week door en de dingen die goed zijn of juist minder goed. Hier krijgen wij advies in en kunnen dat ook in de praktijk brengen.

Wat merken wij zelf aan Max
- Max heeft veel aandacht nodig.
- Max moet altijd voorbereid worden op dingen.
- Max is erg precies.
- Max heeft soms driftbuien
- Max heeft het graag in eigen handen.

Max is ook een hele lieve jongen die snel vriendjes maakt. Speelt graag met zijn auto's en fiets graag
Hij houd ook heel erg van knuffelen.

Iedereen is echt gek op hem en houden met zijn allen veel van hem.

Als je vragen n.a.v. deze blok stel ze gerust.
Veel liefs Kelly

Sociale media
Instagram: wesrbroekkellyvan
Facebook: Kelly van Westbroek
Email: kelly3044@gmail.com
Pagina op Facebook:  Autisme en verstandelijke beperking.5 opmerkingen:

 1. Over autisme kun je echt niet heen groeien hoor. Kun je me vertellen waarop je dat hebt gebaseerd? Ben erg benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou overheen groeien dat is een groot woord. Maar mijn zoon is nog erg jongen, en bedoel meer dat die er later zelf ook goed mee om kan gaan.

   Verwijderen
 2. hier ook weer respect. En ja wij hebben een meisje in de straat, Kel, jij weet wel wie, Teddy, hele alfabet autisme. Is nu volwassen en werk bij een ministerie.
  Haar moeder was er nooit die had het te druk met kerels. Maar met Teddy is alles top.
  Respect Kel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn zoon heet ook Max. Hij is net 6 jaar geworden. Zijn motoriek is ook heel goed. Hij kan wel zelf lezen en schrijven. Verbaal vooral communiceren vindt hij het ook moeilijk.Hij heeft het ook graag in eigen handen. Bijzonder om te zien hoeveel overeenkomsten ze hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Naar de psycholoog en paniekaanvallen

Ik heb al eerder een bericht geschreven over mijn paniekaanvallen, en word er nu best wel een beetje moe van moet ik heel eerlijk zeggen. He...