AngststoornisIk heb al ruim 20 jaar last van hyperventilatie en paniekaanvallen. Ik zal hier vertellen hoe ik eraan gekomen ben en wat ik er aan gedaan heb.

Mijn eerste aanval kan ik me nog heel goed herinneren ik was toen 16 jaar oud had een bijbaantje en zat in mijn examen jaar. Ik had gewerkt en ging naar huis, en zoals altijd ging ik op een gegeven moment naar bed. En ik ging liggen en het leek net of ik wegviel, en daar schrok ik enorm van. De volgende dag was ik helemaal van slag, en heb toen ook dagen op de bank gelegen.

En zo is mijn ontwikkeling van een angststoornis begonnen. Ik heb een hoop wegen bewandeld toen ik het  net kreeg ben ik in eerste instantie naar een psychiater geweest, daar kreeg best wel hele zware medicijnen. Dit was tegen een depressie en neerslachtigheid. Deze medicijnen heb ik niet lang geslikt ik werd er alleen maar zieker van.

Durfde ook niet echt naar buiten. Ik weet nog dat ik elke avond met mijn moeder een rondje ging lopen en dat vond ik wel fijn. Mijn moeder was in die tijd echt mijn steun en toeverlaat. Ik zat inmiddels op de horeca school 1 dag naar school en 4 dagen werken, toen ging het op zich wel redelijk maar altijd wel angstig, en vaak hyperventilatie. Op een gegeven ging het echt niet goed. Ik kreeg het op mijn werk en niemand begreep het gewoon en er werd gewoon letterlijk gezegd je stelt je aan, en ik weet nog en toen was ik pas 17 en stond in de keuken met een glas in mijn handen en gooide zo dat glas op de grond, zo boos omdat niemand mij begreep. Uiteindelijk ben ik daar weggegaan ik kon het gewoon even niet aan.

Ik ben daarna op kantoor gaan werken maar liep er niet mee te koop met wat ik had. Op mijn werk kon ik het vaak verbloemen, al voelde ik me vaak echt niet ok. Maar ging wel gewoon door en zeg eerlijk dat vond ik toch wel de kracht van mij.

Medicijnen
- Ik slik vanaf mijn 19e Citroloplam 1 per dag 30 MG.
- Bij nood heb ik Oxazepam ik heb een hele tijd Diazepam gehad 
maar dat vond ik erg verslavend werken, en Oxazepam kan ik goed mee omgaan.

Behandelingen

Ik heb ontzettend veel behandelingen gehad.

- Onstpanningtraining heb ik gehad ( Vooral ademhalingsoefeningen)

- Psycholoog ben ik geweest, dat heeft bij mij altijd wel wat geholpen kon goed mijn verhaal kwijt, alleen duurde het wel lang voordat ik de juiste persoon had. Maar heb totaal denk ik 5 jaar hulp gehad, en die was wel nodig.

Accepteren

In het begin vonden mensen in mijn omgeving het moeilijk om te begrijpen wat ik had. Dan zeiden ze maak je niet druk, "je bent jong".
Maar aan de buitenkant zie je het niet en dat is het ergste omdat het in je hoofd zit en dan is het moeilijk uitleggen. Ik ben denk ik daardoor in het verleden ook wel mensen door kwijtgeraakt, ze dachten denk ik van 'ja' daar heb ik geen zin in. Maar mijn echte vrienden en dat zijn er best wat die zijn bij mij gebleven en steunen mij nog steeds en dat vind ik mooi. 

Waar aanvallen
Ik heb onderhand overal denk ik wel een paniekaanval gehad.
Dan loop je ergens b.v de supermarkt en dan ineens word je eng en heb echt wel een keer mijn karretje laten staan en dat ik naar huis ging naar de veilige haven. Of als ik met mijn man ben en we zijn met de auto dan moet ik echt de autosleutel hebben, dat is voor mij ook een veilige haven.

De ambulance is in  het begin ook weleens gebeld. Ik weet nog goed ik denk dat ik een jaar of 22 was. We gingen bowlen met zijn allen, niks aan de hand en ineens ik kreeg het zo benauwd en was echt de kluts kwijt, en toen heeft de meneer die daar werkte de ambulance gebeld en die kwam (OMG schaamde me kapot) alles gecheckt en natuurlijk niks aan de hand. 

En zo zijn er nog zoveel situaties wat ik me kan bedenken, waar ik het wel eens gehad heb. Het komt vaak uit het niets. 

Symtomen

  • .een benauwd gevoel, kortademigheid, transpiratie;
  • .hartkloppingen en pijn in de borst;
  • .een droge mond die strak kan aanvoelen;
  • .duizeligheid;
  • .een licht of warm gevoel in het hoofd;
  • .tintelingen in armen en benen;
  • .een slap gevoel in de knieĆ«n.
  • . Net of je keel dichtgeknepen word (Dit heb ik heel vaak net of er dan een band om je keel zit
  • . Schokkende buik (Dat heb ik ook vaak dan gaat me buik zo heen en weer, en dat is een soort zenuw trek.Op dit moment gaat het het wel goed. Ik heb het zeker nog en soms ook echt heftig en vooral komt dit door de maandelijkse problemen die ik dan heb. 

Tips:

Bachspray

Deze kan je eigenlijk bij elke drogist wel krijgen.
Ik gebruik deze ook regelmatig het is homeopathisch, en je mag het onbeperkt gebruiken. Als je voelt dat je angst krijgt dan doe je 2 spuitjes op je tong, bij hielp het wel en dan word je weer wat rustiger dat was bij dan zo. Hij kost rond de 15.00 maar je doet er wel lang mee.

Hyperfree

Deze heb ik in het verleden heel veel gebruikt die had ik altijd bij mij. Als je een aanval heb dan kan je in en uitademen door dit apparaatje circuleert de adem weer, je moet dan wel proberen om door je buik te ademen, en dat is soms lastig natuurlijk. Je kan ze op internet eigenlijk overal krijgen en zijn ongeveer 12.00.

Plastic zakje

Deze manier heb ik ook vaak gebruik je pakt een zakje doet een gaatje aan de onderkant, dan gebruik je hem net zo als je een zakje opblaast, alleen blaas je hem nu niet op, maar probeer je ook rustig in en uit te ademen.

Liggen

Wat ook help maar dan moet je wel in de gelegenheid zijn. Is op je buik gaan liggen en je handen dan naar buik brengen en dan ook rustig weer je ademhaling weer terug te krijgen. Ik denk persoonlijk dat deze manier het beste helpt, omdat je meestal in je eigen omgeving bent maar ja dat is niet altijd zo natuurlijk.
                          
Dit is een site waar je heel veel uit kan halen ook met lotgenoten en tips.

SOCIAL MEDIA

Email: kelly3044@gmail.com
                   Instagram:@westbroekkelly                                                                                                                                                   

Veel liefs KellyGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Naar de psycholoog en paniekaanvallen

Ik heb al eerder een bericht geschreven over mijn paniekaanvallen, en word er nu best wel een beetje moe van moet ik heel eerlijk zeggen. He...